welkom op mijn blog

Hallo allemaal, ik ben Agnes van Doesburg en ik woon samen met mijn moeder (waar ik voor zorg) in een prachtig paleisje in Utrecht. Naast de verzorging van mijn moeder heb ik als ontspannende bezigheid: naaien, het liefst met de naaimachine. In deze blog wil ik je uitleggen wat ik zoal naai en de stoffen die ik daarvoor gebruik. Heel fijn als jullie eens met mij mee willen kijken en eventueel een reactie willen sturen. Veel plezier met mijn blog en hopelijk tot ziens!

Ik verkoop onder andere babyaccessoires waaronder dit babynestjes en bijtringen.

En vlaggelijntjes voor feestjes of zo maar in de kamer te hangen of een vlaggelijn voor advent en kerst.

Kinderkleding voor de allerkleinste tot ongeveer maat 98.

Ook is er in de webshop een tafeltent te koop. Erg leuk voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Er kan van alles gespeeld worden. Vadertje en moedertje, winkeltje en de jongens maken er hun bouwplaats van. Alles is mogelijk.

Hallo allemaal, ik wil jullie op de hoogte houden van de artikelen die ik voor jullie naai en tegelijkertijd geef ik ook wat tekst en uitleg over de stoffen die ik daarvoor gebruik en die jullie bij Kickenstoffen kunnen bestellen. 

 

Mijn naam is Agnes van Doesburg en ik woon in Utrecht. Bij mij kunnen jullie terecht met al jullie wensen op het gebied van naaien. Met elkaar komen wij er vast uit. Het leuke is dat jullie zelf de stof uit mogen zoeken en mijn voorkeur is dat jullie dat bij Kickenstoffen doen. Dat is een online winkel die je ook kan mailen als je een bepaalde stof zoekt en waar je dan ook echt antwoord op krijg en die met je meezoeken. Bianca van Kickenstoffen staat voor jullie klaar en de stoffen die jullie bij haar uitgezocht hebben kan via een verlanglijstje naar mij geappt worden zodat de juiste stoffen besteld worden. De volgende keer wil ik het hebben over het babynestje. Tot dan.

 

 

Waarvoor gebruik je een babynestje?

Een babynestje is wat ons betreft de beste toevoeging aan de babyuitzet van de laatste jaren, maar waarvoor gebruik je het nu eigenlijk? Liggen en slapen in een baby nestje is erg fijn voor je kindje. In plaats van ergens in een “open ruimte”, zoals een box, ligt je kindje geborgen in een babynestje. Je kunt het nestje ook meenemen als je ergens naartoe gaat, waardoor je kindje altijd een vertrouwd plekje heeft om te slapen. Wij raden niet aan om je kindje alleen te laten wanneer het slaapt in het nestje, bijvoorbeeld ’s nachts. Overdag in de box, of even tussen jou en je partner in bed is prima, maar je moet het altijd in de gaten kunnen houden.

 

 

Van welk materiaal zijn jullie babynestjes gemaakt?

Mijn babynestjes zijn gemaakt van katoen. De buitenkant is van een mooi glad katoentje en de binnenkant dus waar de baby op ligt is van dat heerlijke zachte katoen wat lekker warm aanvoelt. Heerlijk voor je kindje en ook heerlijk voor jou want jij weet dat je kindje er heerlijk warm bij ligt.

 

Heb je zo'n nestje nu echt nodig?

Wij vinden natuurlijk dat een baby nestje echt nodig is ;) maar uiteraard is het niet zo dat je er niet zonder kunt. Echter, een babynestje is wel echt handig! Sommige kleintjes slapen heerlijk in een box, maar meestal liggen ze net iets lekkerder in een warm geborgen nestje. Ook om de baby even tussen je in te laten liggen is het erg prettig. Je hoeft niet bang te zijn dat je op de baby gaat liggen (al zal dat niet gebeuren, veel mensen zijn hier bang voor) en je kindje ligt wederom lekker geborgen in het nestje. Wat ons betreft is een babynestje echt onmisbaar in de babyuitzet.

 

Wanneer gebruik je een babynestje?

Je kan een babynestje gebruiken vanaf het moment dat je baby geboren is tot hij ongeveer 6 maanden oud is. Zodra je kleine zichzelf kan omrollen, kan je beter stoppen met het gebruik van het mandje. Het is dan niet meer veilig voor je kindje om erin te liggen. In principe is het nestje gemaakt van ademend materiaal, maar probeer te voorkomen dat je kindje met het gezichtje tegen de rand komt te liggen.

 

Is een babynestje veilig?

Als je het babynestje op een goede, veilige manier gebruikt, is het een fijne accessoire. Let voor de veiligheid op de volgende dingen:

  • Gebruik het babynestje alleen als je je baby in de gaten kan houden.Door de zachte, opstaande rand kan er verstikkingsgevaar ontstaan wanneer je kleine omrolt. Blijf dus in de buurt als je kleine in het mandje ligt.
  • Gebruik het nestje alleen voor kleine dutjes.Overdag of om heel even bij jullie in bed te liggen kan je kleine best in het mandje slapen. ’s Nachts is het nestje niet geschikt om in te slapen, omdat je er dan niet genoeg zicht op hebt.
  • Pas op met de touwtjes.Leg je baby altijd met zijn voeten bij de touwtjes. Sommige babynestjes hebben een afdekklepje waarmee je de touwtjes buiten bereik van je kindje kan stoppen.
  • Stop met het gebruik als je baby kan omrollen.Zodra je kleine zelf kan omrollen, neemt de kans op verstikkingsgevaar toe. Het is dan beter om het mandje niet meer te gebruiken.
  • Leg het babynestje altijd op de vlakke grond neer.Zo weet je zeker dat het niet kan vallen als je baby beweegt.
  • Loop niet met het babynestje als je baby erin ligt.Omdat het nestje zo zacht is, kan het inklappen. Hierdoor kan je baby eruit vallen en op de grond terecht komen. Vervoer het mandje en je kindje dus altijd apart.

Slapen in een babynestje is onveilig

Om het babynestje veilig te gebruiken, is het belangrijk dat je in de buurt blijft. Je kan dan ingrijpen als je kleine met zijn gezicht tegen de zachte rand aanligt en verstikking voorkomen. Gebruik het mandje daarom NOOIT als bedje voor ’s nachts.

 

 

Kun je een babynestje wassen?

Mijn babynestje kan in zijn geheel in de wasmachine op 30 graden. Centrifugeer niet te hard dan kan  de vulling zich gaan verplaatsen.

 

 

Wat is een babynestje?

Een babynestje is een soort mandje voor je baby, gemaakt van zachte stof. Je kindje kan er een klein dutje in doen, je kan het gebruiken als boxkleed of als rustplek voor je kleine als jullie onderweg zijn. Het is klein en licht, waardoor het makkelijk te vervoeren is.

Het uiterlijk van het nestje doet een beetje aan een hondenmand denken. Rondom het mandje zit een opstaande rand, gemaakt van kussenachtig materiaal. Het is een warm, knus plekje voor je kindje om in te liggen.

In de rand van het nestje zit een touwtje, waarmee je de maat helemaal kan aanpassen op jouw baby. Je baby voelt zich hierdoor geborgen, net als bij inbakeren. Een vertrouwd gevoel, net als toen hij veilig in de baarmoeder zat.

 

Tot welke leeftijd kun je een babynestje gebruiken?

Je kan een babynestje gebruiken vanaf het moment dat je baby geboren is tot hij ongeveer 6 maanden oud is. Zodra je kleine zichzelf kan omrollen, kan je beter stoppen met het gebruik van het mandje. Het is dan niet meer veilig voor je kindje om erin te liggen.

Hoe gebruik je een babynestje?

Je legt je baby in het nestje zoals je hem ook in zijn bedje zou leggen: op zijn rug. Het ronde deel van het babynestje is de bovenkant, daar komt het hoofdje van je baby te liggen. Zijn voeten komen bij het deel waar de touwtjes zitten. Het is handig om een hydrofiele luier in het nestje te leggen, dat scheelt je weer wat wasbeurten.

Blijf in de buurt van je baby wanneer hij in het babynestje ligt. Het mandje is vooral geschikt voor kleine dutjes, waarbij je een oogje in het zeil kan houden. Bijvoorbeeld als je je kindje gezellig bij jou in de woonkamer wil houden, maar zelf even je handen vrij wil hebben.

Het nestje is daarnaast ideaal om mee te nemen, omdat hij zo licht en compact is. Ga je op visite en wil je je kindje lekker neer kunnen leggen om te rusten, dan is een nestje ideaal. Je baby is zo afgesloten van de ergste drukte, maar is nog wel vlakbij je.

 

Kan ik mijn baby alleen laten terwijl ik schoonmaak?

Je mag je kindje in het babynestje niet lang alleen laten. Ga af en toe eens kijken. Er kan niet heel  veel gebeuren. Maar stel dat je kindje zich ineens om gaat draaien terwijl hij dat nog nooit gedaan heeft dan wordt het toch hoog tijd om het babynestje op te ruimen. Tijdens het schoonmaken ben je toch in de buurt dus dan is het geen probleem. Legt je kindje op de bank of op een stoel leg er dan wat voor b.v. een andere stoel zodat je kindje niet zo gemakkelijk kan vallen.

 

Voordelen van een babynestje!

  1.  Geborgenheid. Je baby heeft negen maanden lang lekker veilig en warm in jouw buik gezeten en opeens is ‘ie uit zijn warme “nestje” gehaald. Dat maakt dat baby’s soms nog onrustig zijn. Het nestje biedt dan uitkomst. Je maakt de wereld van je baby letterlijk weer een stukje kleiner en compacter wat hem weer dat geborgen gevoel geeft.
  2. Altijd een slaapplek. Naast je op de bank, in de box, tussen jullie in in bed, op visite etc. Je hebt altijd een fijne slaapplek voor je baby waar hij aan gewend is.
  3. Ze kunnen er niet uit rollen. Door de opstaande randen kan je baby er niet uit rollen en zich ergens aan bezeren.
  4. Hij is heel gemakkelijk mee te nemen. Je hoeft niet perse meer te slepen met een reiswieg of een campingbedje (al zijn die soms wel makkelijker) en dat scheelt een hoop ruimte in de auto. Je moet immers al zoveel meeslepen met een baby.

Wat is een bijtring?

Een bijtring is een siliconen, rubberen of houten ring waarop je kindje kan bijten. Ze zijn zo ontworpen dat je baby dit veilig kan doen, zonder zijn mond of het speelgoed te beschadigen. Het bijten verlicht de pijn van doorkomende tanden.

De eerste tandjes komen meestal door als je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is. Dit zorgt vaak voor ongemak en pijn aan het tandvlees van je kindje. Het is een nieuw en onprettig gevoel waaraan hij moet wennen. Sabbelen en bijten op een bijtring kan hem hierbij helpen. De tegendruk die dit op zijn tandvlees geeft, verlicht de pijn. Ook kan een bijtring ervoor zorgen dat de tanden sneller doorkomen.

Op veel bijtringen zitten bobbels of noppen. Deze masseren het tandvlees van je baby als hij hierop bijt. Dat is extra fijn voor je kindje. En omdat een bijtring vaak een leuke kleur of vorm heeft, kan hij er tegelijkertijd fijn mee spelen.

 

Is een bijtring veilig?

Een bijtring is een siliconen, rubberen of houten ring waarop je kindje kan bijten. Ze zijn zo ontworpen dat je baby dit veilig kan doen, zonder zijn mond of het speelgoed te beschadigen. Het bijten verlicht de pijn van doorkomende tanden. De eerste tandjes komen meestal door als je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is.

 

Met welke materialen werk je?

Houten bijtring. Ook het gebruik van hout is een verstandige keuze wat betreft het milieu. Een houten bijtring is erg stevig en gaat niet zomaar kapot. Door het gebruik van beukenhout splintert een houten bijtring niet. Een nadeel van deze bijtringen is dat je ze wat minder makkelijk kan schoonmaken.

Biologische katoen. Zowel voor de gehaakte variant als voor het lapje. Een kind sabbelt er toch aan en het leek me wat beter om dan biologische materialen te nemen.

 

 

Geven jouw materialen af?

Nee mijn materialen geven niet af. Ik heb ze voorgewassen en gekeken naar hoe erg het uitging. Dus helemaal niet. Er kan rustig op gesabbeld worden.

 

Waarvoor is een bijtring?

Bijtringen worden gebruikt om de pijn te verlichten bij het doorkomen van de tanden.

 

Werkt een bijtring ook echt?

Het krijgen van tandjes is pijnlijk voor je baby. Wanneer deze last begint te krijgen van doorkomende tandjes wil je er absoluut alles aan doen om je kindje wat troost te bieden. Verrassend genoeg zijn kauwen en zuigen aan een bijtring één van de beste manieren om pijn bij doorkomende tandjes te verlichten. Dus dan ga je op zoek naar een goede bijtring. En als je hier leest dan heb je mijn bijtring misschien al gevonden maar heb je hier nog wel wat vragen over. Bijvoorbeeld is het wel veilig of is het wel fijn of hoe werkt nou eigenlijk een bijtring en hoe hou ik hem schoon? Ik zal proberen die vragen te beantwoorden.

De houten ring voor deze bijtring is gemaakt van glad geschuurd beukenhout. Van onbewerkt beukenhout en hierdoor zijn zij splintervrij en gifstoffenvrij. Ik heb ook niets aan de ring gedaan dus hij is gewoon puur en er komen geen giftige stoffen vrij als het kind er op sabbelt of bijt. De ring stop je in een waszakje gewoon in de wasmachine op 30 graden. De ring zal hierdoor niet week worden.

 

ringslingdraagdoek

Wat is de ringslingdraagdoek?

Ringsling is een draagdoeken soort. Bijzonder aan de Ringsling is dat het een asymmetrisch drager is, gemaakt van een kort stuk stof (1,70 tot 2 meter). Anders dan veel andere draagdoeken heeft de Ringsling twee ringen aan het eind waar je de stof doorhaalt, je trekt de stof aan en de Ringsling is klaar voor gebruik. Je bent dus verlost van lastige knopen. Door de Ringsling-techniek creëer je snel en eenvoudig de ideale houding voor je kindje. En het ziet er ook nog eens prachtig uit! Je draagt de Ringsling op een schouder en een heup. Daardoor wordt het gewicht verdeeld en is het fysiek veel minder zwaar dan ‘gewone’ draagdoeken. Alleen als je rugklachten hebt is deze manier van dragen niet verstandig en raden we je aan om naar een manier van dragen te kijken waarbij het gewicht wel symmetrisch wordt verdeeld.

Ook voor je kindje is de Ringsling erg prettig. De stoft valt, net als bij ‘gewone’ draagdoeken, helemaal om het lichaam van je kindje waardoor deze in de ideale houding zit. Het verschil met ‘gewone’ draagdoeken’ is dat je kindje met de Ringsling, door de manier van dragen, twee kanten op kan kijken. Ideaal voor als je kindje nieuwsgierig is en onrustig is in ‘gewone’ draagdoeken. Je kindje kan zien wat er gebeurt maar als het moe is kan het zich afsluiten voor wat er in de omgeving gebeurt.

 

Waarom gebruik je de ringslingdraagdoek?

  • Simpel en snel om te doen.
  • Draag op je buik of heup.
  • Draagkrachtig & comfortabel.
  • Geschikt direct vanaf de geboorte.
  • Handig voor nieuwsgierige kindjes.
  • Optimale ondersteuning.
  • Creëer de ideale houding.
  • Voor zowel beginnende als ervaren dragers.
  • Klein op te vouwen, past in vrijwel elke tas.

 

Tot welke leeftijd gebruik je de ringslingdraagdoek?

Hij is geschikt vanaf de geboorte tot een jaar of 3 of zolang het kind het wil!

 

Vergroeit mijn kindje niet door een draagdoek?

Nee hoor, je kindje ligt in een comfortabele natuurlijke houding en zal zich veilig voelen zo lekker tegen papa of mama aan. Je loopt vrij veel met je kindje in de ringslingdraagdoek en kan als je kindje huilerig is zo je huishouden doen met je kind in de draagdoek. Maar kijk uit voor heet water tijdens de schoonmaak. Hierdoor vindt geen scheefgroei plaats.

 

Verschil maxi-cosi versus draagdoek?

Met een Maxi-Cosi is je baby optimaal beschermd in de auto. Je baby wordt vastgezet in een harnas-gordel, zit in achterwaartse richting, het stoeltje kan meestal in slaap- en relaxstand worden gezet en als je baby nog heel klein is, heeft hij een hoofdkussentje en een zitverkleiner voor extra comfort.

Dat klinkt best comfortabel allemaal, maar veel bewegingsvrijheid heeft je baby er niet in. En net als volwassenen moeten baby’s voldoende kunnen bewegen. Zit je baby lange tijd in één houding, dan krijgt hij niet de mogelijkheid om zijn motoriek en arm-, rug- en nekspieren te ontwikkelen. Daarom is het advies om je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten. Dat geldt ook voor je pasgeboren baby in een Maxi-Cosi. Als een baby vaker langere tijd in een Maxi-Cosi zit, heeft hij bovendien meer kans om een voorkeurshouding te ontwikkelen en op afplatting van de schedel. Probeer je baby dus niet in de Maxi-Cosi te laten slapen.

Tien tips voor veilig gebruik

  1. Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen.
  2. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
  3. Plaats de Maxi-Cosi tegen de rijrichting in, dus achterstevoren.
  4. Let op: je mag een autostoeltje alleen op de passagiersstoel voorin de auto plaatsen als zich daar geen airbag bevindt of deze uitgeschakeld is. Eventuele aanwezige zij-airbags kunnen geen kwaad.
  5. Laat je baby liever niet thuis in de Maxi-Cosi slapen. Valt je baby in de auto in slaap, let er dan op dat hij vrij kan ademen.
  6. De ruimte tussen je baby en de gordel van de Maxi-Cosi mag maximaal twee vingers zijn.
  7. Trek een dikke winterjas of winterpak uit als je je kind in de stoel vastzet. Het gevaar is dat je de gordels bijna onmogelijk goed kunt aanspannen als je kind een dikke jas in het autostoeltje
  8. Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent.
  9. Een baby (of peuter) is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud). Check hier geschikte autostoeltjes voor peuters.
  10. Krijgt je baby grijpgrage handjes? Vergeet het kinderslot er dan niet op te zetten als je wegrijdt. Sommige auto’s hebben een elektrisch kinderslot dat je met één druk op de knop kunt aan- en uitzetten. Andere (oudere) auto’s hebben een schuifje aan de binnenkant van de deur.

Een ringslingdraagdoek is een korte geweven draagdoek met twee ringen die aan een uiteinde vast zitten. Je hoeft hem niet te knopen want hij sluit doordat je de stof door die twee aluminium ringen haalt. Dit is handig, makkelijk én snel. Je kunt een ringslingdraagdoek direct vanaf de geboorte gebruiken voor het dragen van je kindje op je heup of buik. Ook voor grotere kindjes die zelf al lopen, maar af en toe ook moe worden en dan gedragen willen worden, is een ringslingdraagdoek ideaal. Hij is klein op te vouwen en past daardoor in elke tas, je kunt hem dus altijd bij je hebben.

Je draagt met een ringslingdraagdoek over één schouder. Dit maakt hem minder geschikt voor dragers met rugklachten. Wij vinden een ringslingdraagdoek ideaal voor 'erbij'. Voor korte afstanden zoals boodschappen doen of een wandelingetje.

Heb je een nieuwsgierig kindje?

Als je kindje om zich heen wil kijken en daardoor vaker onrustig is in een draagdoek of draagzak dan is een ringslingdraagdoek waarschijnlijk een goed idee! Hier mee draag je op je heup, dus je kindje kan op die manier veel zien. Als je kindje moe wordt kan hij of zij tóch zijn of haar hoofdje tegen je aan leggen om te gaan slapen. Je kindje wordt in een ringslingdraagdoek goed ondersteund en het draagt erg comfortabel.

 

 

Waarom een ringsling?

  • Simpel en snel om te doen.
  • Draag op je buik of heup.
  • Draagkrachtig & comfortabel.
  • Geschikt direct vanaf de geboorte.
  • Handig voor nieuwsgierige kindjes.
  • Optimale ondersteuning.
  • Creëer de ideale houding.
  • Voor zowel beginnende als ervaren dragers.
  • Klein op te vouwen, past in vrijwel elke tas.

 

Doopkleding

Waarvoor is doopkleding bestemd?

In de religieuze kerken wordt een kind van rond de 3 maanden gedoopt en ingelijfd in de kerk. Het hoort er dan helemaal bij. Bij de doop hoort een doopformulier waarop de ouders of verzorgers moeten antwoorden. Als dat gebeurd is dan komt het kind de kerk in gedragen door een peetvader of peetmoeder die het kind aan de ouders, meestal de moeder, geeft. Het kind wordt dan gedoopt in de naam van God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Na het amen van de doop wordt er een psalm gezongen. Dat ’s Heeren zegen op u daal. Dan volgt er een eindgebed en bij het zingen van een willekeurige psalm wordt het kind de kerk weer uitgedragen. Bij dit gebeuren draagt het kind vaak een doopjurk. Zowel jongens als meisjes. Sommige ouders vinden een jurk voor jongens maar niks en dan kunnen ze een dooppakje kopen. Vaak wordt dit door de rest van de kinderen ook gebruikt. Met name de doopjurken. Die gaan soms generaties lang mee.

 

Van welke stof is de kleding gemaakt?

Dat is heel verschillend. Je hebt katoenen jurken. Je hebt jurken met een katoenen onderjurk, en dat is bijna bij elke jurk het geval, en de bovenjurk is dan van kant. Of de onderjurk is van katoen en de bovenjurk is van voile. Dat is net wat voor geld je er voor over hebt. Mijn jurken zijn niet zo duur en dus niet van kant. Dat kant komt dan meestal uit Brussel. Tel maar uit je geld. Dan ben je zo een paar honderd euro kwijt. Het gaat dan om een doopjurk die je maar een paar keer in je leven gebruikt.

 

Is de doopjurk wasbaar?

Ja hoor met een lauw handwasje en wat vloeibare zeep kom je een heel eind. Kort centrifugeren en dan op een hangertje laten drogen. Wel zo snel mogelijk wassen dus de volgende dag en niet na een week want kleintje spugen en dat is best hardnekkig. Eventueel aansmeren met ossegalzeep of iets dergelijks.

 

Kan het ook als bruidskleding worden gedragen?

De korte jurkjes in mijn webshop kunnen heel goed ook als bruidskleding gebruikt worden. De lange jurk is echt een doopjurk dat eigenlijk niet als bruidsjurkje gebruikt kan worden. Het kind moet er dan de hele dag in liggen. Ik geef het je te doen. En dan die luiers die met enige regelmaat verschoont moeten worden, nee dat is niet handig. De korte jurkjes vallen net over de luier en dan zie je die leuke beentjes er onder uit komen. Prachtig! Datzelfde geldt voor het pakje, dat kan ook als bruidspakje gebruikt worden. Zeker met de zomerse dagen. De jurkjes en het pakje zijn wel gevoerd dus mag het niet al te warm zijn. In kerken is het meestal koel, daar is het geen probleem. En met de jurkjes en het pakje heb je een mooi bruidskindje.

 

Wat trek ik mijn kind aan bij de doop?

Een mooi doopjurkje of dooppakje. Vaak is het de traditie om een familie doopjurk te hebben. Dit zijn vaak lange jurken waar een mutsje bij zit. De regel is dan dat de jongens geen mutsje ophebben en  de meisjes wel. Nu is dat in sommige kerken wat achterhaald maar in de zwaardere gereformeerde gezindte is dat nog zo.

 

Is de kleding veilig?

Ja hoor helemaal. Het kind is nooit alleen tijdens de doop en de traditie leert dat direct na de doop de eigen kleertjes weer aan gaan om de jurk schoon te houden voor de foto’s die naderhand gemaakt worden. Meestal zitten de knoopjes op de achterkant van de jurk en het kan gebeuren dat er voorop sierknoopjes zitten. Dit is lang niet altijd het geval. Het mutsje zit vaak vast met een strikje dat onder het kinnetje zit maar net wat ik al zei: Zo’n kind is nooit alleen.

 

Gaat de kleding erg uit?

Nee hoor, de kleding is eigenlijk altijd wit en gaat dus niet uit. Soms wordt er ook licht roze of licht blauw of licht groen gebruikt, maar met een handwasje en lauw water kan het bijna niet fout gaan. Je ziet soms een heel erg blauwe lint rond het middeltje van het kind (of een andere heldere kleur) dan zal ik dat lint er af halen tijdens het wassen. Desnoods apart wassen maar ik vraag me af of dat nodig is. Wel vloeibare wasmiddel gebruiken zodat de stof soepel blijft. Dat is wat fijner dragen.

 

Kunnen de knopen en ritsen er niet af gekauwd worden?

Nee hoor, het kind is tijdens de doop en daarvoor en ook daarna nooit alleen. Je kan dit prima in de gaten houden. Zeker als de speen binnen handbereik is hoef je daar niet bang voor te zijn.

 

Wollen kleding

Kan een wollen jas gewassen worden?

Wol is een natuurproduct dat bijna helemaal zelfreinigend is, tenzij er grote vlekken in zitten. Het allerbeste voor een wollen jas is het voorkomen dat deze gewassen moet worden. Je kan de winterjas altijd buiten laten luchten. Wanneer er toch vlekken in zitten kun je het beste het item met de hand wassen in koud tot lauwwarm water met wolwasmiddel. Wat je ook doet, wring het wol niet uit! Hier wordt de winterjas niet mooier van. Je kunt het beste de jas liggend laten opdrogen. Dit kun je doen door ze op een handdoek te laten drogen, het liefst in de juiste vorm en niet op de verwarming of in de droger.

 

Tafeltent

Wat is een tafeltent?

Als eerbetoon aan mijn opa en oma, maakte ik deze tafeltent waarin verschillende sluitingen verwerkt zijn. Zo kunnen kinderen leren hoe je een rits, een klittenbandsluiting en een sluiting met een knoop open en dicht moeten maken…en hoe ze kunnen leren strikken. Op deze manier is de tafeltent niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook nog eens leerzaam.

Kleur

Ik koos voor kleuren die bij het interieur passen, zodat de tafeltent niet erg aanwezig is in de woonkamer. Maar je kunt de tafeltent natuurlijk ook in allerlei verschillende kleuren maken, zodat de keuren ook geoefend kunnen worden. Of in lekkere vrolijk kleurtjes en motieven om hem extra speels te maken.

Niet te veel tierelantijntjes

Deze tafeltent heeft qua uiterlijk niet te veel tierelantijntjes, juist omdat ik hem mij zo heerlijk simpel herinner. Ik weet zelfs nog welk kleuren en soorten stof mijn oma toen had gebuikt.

Daarnaast ben ik van mening dat er ook iets te fantaseren over moet blijven. Nu kan het tentje van alles zijn. Het kan een huisje zijn, maar ook een politiebureau , een brandweerkazerne, een ziekenhuis, een kasteel…of wat ze maar willen. Hoe meer je aan de tafeltent toevoegt, des te minder het ‘iets anders’ kan zijn.

Wat doe je met een tafeltent?

Een tafeltent is om lekker mee onder de tafel te spelen. Je kan er van alles van maken. Of het is je huisje of je bent een politieman of bedenk maar wat. En het is nog leerzaam ook. 

Voor  wie is de tafeltent bedoeld?

Voor kinderen die net lopen tot ongeveer 10 jarigen. Er zitten vaak verschillende sluitingen aan zodat ze al jong kunnen leren knopen los te maken, ritsen dicht te doen en dat soort dingen.

Kan de tent in de wasmachine?

Ja dat kan alleen gebruik ik plastic tafelzeil voor de ramen en dat gaat dan erg kreuken. Met een lauw of koud programma en vloeibare wasmiddel  want dan blijft de stof het soepelst. Dat geldt trouwens voor alle stoffen. Ik zal hem wel over het droogrek laten drogen of op de waslijn maar niet in de droger want dat is niet goed voor de raampjes.

 

Waar gebruik je de vlaggelijntjes voor?

Ik heb verschillende soorten vlaggelijntjes. De vlaggelijntjes die je het hele jaar in huis op kan hangen. De vlaggelijntjes voor een verjaardag, die kan je in principe ook het hele jaar op de slaapkamers van kinderen hangen en de kerstvlaggelijntjes. Het enige doel dat ik met de vlaggelijnen voor ogen heb is ze op te hangen en de boel op te vrolijken.

Voor wie zijn de vlaggelijntjes bedoeld?

Ze zijn bedoeld voor iedereen die van vrolijkheid houdt. Dus van 0 tot 100 zeg maar. Er is geen leeftijd voor om ze in huis op te hangen. Zeker zoals in de winter als het wat somber is dan is het wel gezellig om  dan een vlaggelijntje op te hangen.

Waarvoor zijn ze bedoeld?

Ze zijn bedoeld om de boel op te vrolijken en de verjaardagen wat leuker te maken. Ook voor het eindejaar heb ik vlaggelijntjes gemaakt om ze gezellig op te hangen in sombere dagen.

Kunnen ze gewassen worden?

Jazeker! Op 30 graden in een kussensloop of waszak. Ik zou vloeibare wasmiddel gebruiken voor de soepelheid. Ik zou ze wel op de lijn of uitgehangen laten drogen en eventueel daar na de vlaggetjes even opstrijken. Zo zien ze er weer prachtig uit.

 

Diverse stoffen

Katoen

Wat is katoen?

1 wollig omhulsel van de zaden van de katoenplant
2 katoenplanten
3 een van katoendraad geweven stof
4 katoenen garen

Wat is katoen? Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Zowel de vezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als katoen.

Katoen wordt al duizenden jaren gebruikt om zeer fijn, lichtgewicht doek te maken. Tegenwoordig wordt katoen geproduceerd in alle delen van de wereld waarbij katoenplanten worden gebruikt die selectief zijn gekweekt zodat elke plant meer vezel opbrengt. Katoen is een zeer waardevol gewas, omdat slechts ongeveer 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat. Ook heeft katoen unieke eigenschappen wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie, de elasticiteit van katoen is echter gering.

De grootste producent van katoen ter wereld is China, met een productie van 25,5 miljoen balen per jaar. De Verenigde Staten (17,6 miljoen balen) en India (12,5 miljoen balen) zijn de volgende grootste producenten. Binnen Europa is Griekenland de grootste producent met 1,7 miljoen balen. Katoen is zacht, soepel, sterk vocht absorberend en goed luchtdoorlatend. Dit zorgt voor verkoelende kleding in de zomer, die stevig en slijtvast is waardoor je extra lang kunt genieten van je kledingstuk! Het is 's werelds meest gebruikte stof. Het is een ademende stof die zorgt dat de warmte van jouw lichaam naar buiten kan waardoor je lichaam makkelijk kan afkoelen en is daardoor uitermate geschikt voor warmer weer.  Het ene katoen is echter de andere niet, er zijn vele verschillende soorten en kwaliteiten. Het verschil zit hem eigenlijk altijd in de gebruikte schering (lengtedraden) en inslag (breedtegaren) op een weefraam. Het uiterlijk, de stevigheid en de kwaliteit van de katoenen stof wordt bepaald door de binding (de manier waarop de draden worden geweven), de weefdichtheid (het aantal draden per inch) en de fijnheid van het garen.

Naaien met katoen

Katoen is een fijne stof om mee te naaien, ook als beginner! Het rekt niet (er zijn wel soorten katoen die rekken natuurlijk, maar hier gaat het even over katoen zonder rek), laat zich makkelijk verwerken en je kan er heel veel verschillend dingen mee maken. Van een schoudertas tot een broek, een etui tot een strokenrokje, een mandje tot een jurkje. Katoen is heel veelzijdig inzetbaar. Gebruik een universele naald en zorg dat je hem op tijd vervangt.

Katoen wassen

Je kunt alle soorten katoen tot 60 graden wassen en in de droger gooien. Bij de eerste wasbeurt kan katoen echter wel krimpen doordat bij de vezels tijdens de productie van de katoenen stof strak worden geweven;  in water versoepelt dat iets, waardoor het krimpt. Wij raden dan ook aan katoen tot maximaal 40 graden te wassen, om veilig te zijn en krimp te voorkomen. Was katoen sowieso altijd voor je het gaat verwerken, zo is de krimp al geweest voordat je een project maakt en voorkom je teleurstellingen achteraf.

Katoen strijken

Katoen kreukt helaas snel. Hang katoen en katoenen kleding na het wassen gelijk netjes uit, dat haalt de ergste kreuken alvast eruit. Strijk het daarna met stoom op middelhoge temperatuur en het ziet er weer uit als nieuw.

 

Satijn

Wat is satijn?

Verrassing! Satijn is helemaal geen materiaal, maar een weeftechniek. Staat er dus satijn in de naam dan zegt het iets over de manier van weven. Bij deze weeftechniek lopen vier inslagdraden over één kettingdraad, waardoor een mooie glans ontstaat. Ook kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor de stof heerlijk soepel wordt. En dat is het ook eigenlijk: een weeftechniek die de stof glad, glanzend en soepel maakt.

Wat zijn de voordelen van satijn?

Volgens de legendes zorgt satijn beddengoed voor glanzend zijdezacht haar, minder rimpels en een zuivere huid. Wow, dat wil toch iedereen? De vraag is natuurlijk of dit ook echt waar is. Nu kunnen we verklappen: JA! Dankzij de zachte glans en gladde satijnbinding glij je als het ware over het beddengoed heen en daardoor kreukelt je huid niet. Ook je bos haar zwiert er soepel over, waardoor de glanzende stof letterlijk lijkt af te geven. Het resultaat: glanzend haar zonder veel klitten.

Maar waar is satijn dan van gemaakt?

Oké, satijn is dus een bepaalde weeftechniek en daardoor kan eigenlijk alles satijn zijn. Hierdoor heb je bijvoorbeeld satijn bedtextiel van polyester en ook hoogwaardige satijnen overtrekken van katoen. Lees je dus ergens dat het is gemaakt van 100% satijn, dan kun je het beste ook nog even checken of dit dan polyester-satijn is of katoen-satijn.

Wat is het verschil tussen polyester-satijn en katoen-satijn?

Steeds vaker wordt met 100% satijn verwezen naar het polyester-katoen, dat veel gebruikt wordt voor satijnen nachtgoed, lingerie en die – zogenaamde wonder – satijnen kussenslopen. Ook kan het refereren naar katoen-satijn en dit is vaak het geval wanneer het gaat om satijnen beddengoed. Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans, maar zeker niet té. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer. Op de huid voelt katoen-satijn glad en extra luxe aan. Het meer goedkope synthetische polyester-satijn is niet luchtdoorlatend, neemt bijgevolg geen vocht op en is statisch en brandgevaarlijk.

En wat is dan het verschil met zijde?

Waar satijn eigenlijk een weeftechniek is, is zijde echt een natuurproduct. Beide hebben echter een glanzend uiterlijk en zorgen voor een mooie bos haar. Het grappige is dat satijnen beddengoed ook vervaardigd kan zijn uit zijde materiaal al zouden wij dat dan altijd omschrijven als 100% zijde. Het allergrootste verschil zit in de prijs en echt zijde heeft een (veel) hoger kostenplaatje als katoen-satijn of polyester-satijn.

Wat is het verschil in kwaliteit?

Er wordt weleens gevraagd wat het verschil is in kwaliteit. Je krijgt dan vaak een of ander vaag antwoord over het aantal draden. Maar de thread count of draaddichtheid zegt alleen iets over het soort stof je vast hebt. Zo heeft percal een draaddichtheid van 200 en satijn bestaat uit minimaal 220 draden per inch. Waar die draden van gemaakt zijn, bepaalt juist de kwaliteit. Zo hebben polyester en katoen andere eigenschappen en ook het soort vezels heeft invloed op de kwaliteit. Hoe langer de vezel, hoe zachter, soepeler én hoger de kwaliteit is van de satijnen stof.

 

 

Wat betekent dan de thread count?

De thread count (TC) is letterlijk de draaddichtheid van de stof. Satijn telt veel meer draden dan andere katoenen stoffen, doordat de garens heel dicht op elkaar geweven worden. De kwaliteit van satijn is hierdoor altijd minimaal 220 TC en dit houdt in dat de stof is geweven met 220 draden per inch. Alles onder de 220 draden is géén echt satijn.

Is er dan ook ‘nep’ satijn op de markt?

Ja, jammer genoeg zijn er ook satijnen kussenslopen en ander bedtextiel op de markt dat eigenlijk helemaal geen satijn is. We hebben het dan over goedkoop beddengoed van gemerceriseerd katoen ofwel ‘parel katoen’. Dit katoen is behandeld met sterke chemische oplossingen om het gladder, sterker en glanzend te maken. Gemerceriseerd katoen mag door die glans verkocht worden als katoen-satijn, maar het heeft geen satijnbinding. Wij verkopen dit dus ook niet als satijn.

Bang dat het te glad en te glanzend is?

Dan kunnen wij je geruststellen. Ja, katoen-satijn voelt heerlijk soepel en glad aan. Maar té glad en té glanzend is het zeker niet. Katoen is namelijk van nature een beetje dof en daardoor is katoen-satijn minder glad dan dat typische polyester-satijn. Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken.

 

Flanel

Wat is flanel?

Oorspronkelijk komt flanel uit Wales, waar het sinds de 17e eeuw wordt gemaakt. Flanel is een stof die is vervaardigd uit los gesponnen garen dat geweven is in een linnen- of keperbinding, waarna de stof nog wordt geruwd. Bij het ruwen van de stof worden de vezels aan het oppervlak overeind gezet om een poolachtig oppervlak te creëren. Doordat de textielsoort een andere weeftechniek heeft als bijvoorbeeld katoen-satijn, voelt de stof anders aan en heeft het andere kenmerken.

Wat zijn de eigenschappen van flanel?

Flanel is gemaakt van 100% katoen. Het beddengoed voelt extra fluwelig en zacht aan omdat het aan beide kanten geruwd is. Door het ruwen van de stof krijgt het namelijk een extra wollig en dik laagje. Flanel-katoen heeft een warmte isolerend effect en past zich snel aan je lichaamstemperatuur aan. Dat maakt flanel zeer geschikt om in de kille winternachten onder te slapen of als jij het ’s nachts sowieso snel koud hebt.

Onderhoud: flanel wassen en drogen

Je kunt je flanellen beddengoed gewoon tot 60 graden wassen en in de droger gooien. Heb je geen zin om te strijken en ga je liever voor een kreukloos overtrek op je bed? Stop het dekbedovertrek dan niet in de droger, maar hang het na het wassen direct uit over een droogrek en vouw het na het drogen netjes op, dan voorkom je de meeste kreukels.

 

Wol

Wat is wol?

Wol wordt gemaakt van de pels van dieren, al hebben niet alle dieren geschikte haren om wol van te maken. De meeste wol die wij verkopen komt van schapen, toch zijn er ook heel wat andere dieren die ons van wol voorzien. Zo zijn er ook veel wolsoorten die gemaakt worden van de haren van geiten, alpaca’s, lama’s  of jaks. Ook bestaan er garens waar angora in zit, afkomstig van konijnen, maar er zijn mensen die er bewust voor kiezen om geen angorawol te verkopen door de levensomstandigheden van angorakonijnen in vooral Aziatische boerderijen en door de manier waarop ze geplukt en geschoren worden. Je zult dus geen angorawol in ons assortiment tegenkomen.

Schapenwol

De meest bekende wol bij de mensen is schapenwol. Schapen worden ieder jaar geschoren en dan wordt hun vacht gebruikt om wol te maken. Er zijn verschillende schapenrassen die elk een andere soort wol bieden met andere kenmerken en kwaliteiten. Zo heb je de Wolmerino, een van het belangrijkste schapenras ter wereld. Het Merinoschaap staat bekend om zijn fijne, kwalitatieve wol.

Merinoschapen

De meeste andere schapenrassen geven wat dikkere, maar daardoor ook stevigere vezels, dan het Merinoschaap. Dikkere vezels zijn bijvoorbeeld geschikter voor veelgedragen kleding.

Superzachte alpaca’s

Maar ook andere dieren dan schapen leveren wol. Zo zijn alpaca’s tegenwoordig heel populair om hun vacht. Ze zijn verwant aan de lama en leven vooral in Peru en Bolivia. Alpacawol behoort tot de duurste wolsoorten ter wereld. Dat komt omdat alpacawol heel erg zacht is, doordat de wol geen lanoline bevat, en aanvoelt als zijde. De wol is licht maar toch verbazingwekkend warm! Kledij die gemaakt is van alpacawol zit goed, blijft haar vorm houden en pluist niet. Kleding van alpaca is erg duurzaam. Het is niet verwonderlijk dat je er meer voor betaalt dan andere wolsoorten. De wol van baby alpaca is nog zachter dan van een volwassen alpaca omdat het uit de eerste schering gewonnen wordt. Daarna verandert de structuur van de alpacawol. Dat maakt de wol nog duurder dan gewonnen alpaca.

Mohair en Kasjmier

Ook van de vacht van geiten wordt wol gemaakt. De bekendste wolsoorten zijn mohair van de Angorageit, kasjmier (Cashmere) van de Kasjmiergeit en Pashmina van berggeit Chyangra. Mohair heeft een mooie glans en lijkt soms een beetje te schitteren. Hierdoor noemt men mohair ook wel de ‘Diamantvezel’. Verder is de wolsoort brandveilig, duurzaam en heeft het een natuurlijke elasticiteit. Ook kreukt het vrijwel niet en zal het niet vervilten. Mohair is gewoonlijk wel duurder dan gewone wol.

Bij kasjmier, of cashmere wordt enkel de onderste, zachte laag van de wol van de Kasjmiergeit gebruikt om er kasjmier van te spinnen. Kasjmier glanst, is heel fijn van structuur en voelt enorm licht aan. Kasjmier is één van de duurste wolsoorten die er is, maar heeft wel een luxe-uitstraling.

 

Merinowol

 

De voordelen van wol:

  • Wol is een natuurlijke vezel, dat betekent dat het ademt en als het zijn dienst heeft gedaan gemakkelijk composteert (niet belastend voor het milieu).
  • Wol is duurzaam en zeer sterk, ook na langdurig gebruik blijft een wollen kledingstuk mooi. De natuurlijke elasticiteit van wol zorgt ervoor dat het mee rekt met de drager, maar na het dragen weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Er is dus weinig kans dat het kledingstuk gaat lubberen of zijn vorm verliest.
  • Een wollen kledingstuk is gemakkelijk in onderhoud. Wol heeft van nature een beschermend laagje en is antistatisch. Daardoor trekt het, in tegenstelling tot synthetische garens zoals acryl en polyester, geen vuil aan. Wollen kleding was je zo weinig mogelijk, door zijn zelfreinigend vermogen is luchten vaak al genoeg.
  • Wol is een goede warmte-isolator door de ingesloten lucht en in staat om veel waterdamp op te nemen zonder dat het vochtig aanvoelt. Wol reageert op je lichaamstemperatuur en houdt je warm als je het koud hebt en vermindert de hitte en je lichaamsvocht als je het warm hebt.

 

Bekende wolsoorten:

 

  • Merinowol komt van het meest voorkomende schapenras in de wereld. In Nederland komen ze trouwens niet voor. De wol heeft een zeer fijne structuur en kriebelt niet!
  • Kamgaren is een wolsoort met lange vezels die harder aanvoelt en waarvan o.a. gabardine wordt geweven, een stof die heel geschikt is voor colberts, broeken en rokken. Burberry maakt hiervan zijn bekende regenjassen.
  • Scheerwol ( Reine Schurwolle in het Duits) is onbeschadigde wol geschoren van een gezond levend schaap.
  • Scheurwol (niet te verwarren met scheerwol) of herwonnen wol ontstaat door het opnieuw verwerken van gedragen kleding en afvalresten van de textielindustrie.
  • Lamswool wordt verkregen door het lam voor de eerste maal te scheren. Is een zachte wolsoort die vaak versterkt wordt met een percentage polyamide of nylon (handelsnaam voor polyamide ).
  • Cool wool is een dunne wollen stof die gebruikt wordt voor pakken/colberts, die je ook zomers kunt blijven dragen.
  • Kashmier of cashmere is wol van de kashmiergeit. Een luxe wolsoort die heerlijk draagt en waarvoor onze Doutzen reclame maakt.
  • Mohair is de wol van de angorageit
  • Angora komt van het angorakonijn. Wordt onder erbarmelijke omstandigheden ‘gewonnen’ ten koste van de konijnen.
  • Alpaca is wol van een soort lama

Zijde

Wat is zijde ?

Zijde is een ademend, 100% natuurlijk materiaal met heel fijne eigenschappen voor een gezonde en fijne slaap. Moerbei zijde, de zijde die geschikt is voor beddengoed, is afkomstig van de cocon van de Bombyx Mori, of beter bekend als de zijdemot. Ze dankt haar naam aan haar eenzijdige dieet: ze eten alleen blaadjes van de moerbeiboom. Deze bomen in de zijdekwekeijen, groeien meestal zonder kunstmest of pesticiden. Het is daarom, en omdat bij de productie alleen wat water nodig is, dat zijde Eco genoemd wordt. 

Zijde is:

  • Sterk, vooral als het nat is
  • Veerkrachtig
  • Koude- en warmte isolerend. Dus altijd slapen onder een aangename temperatuur
  • Hypoallergeen: geschikt bij huisstofmijtallergie
  • Heeft een fraaie, subtiele glans
  • Hoge vochtregulatie (30%): ideaal bij nachtzweten
  • Tijdloos mooi in de slaapkamer
  • Goed voor je huid en haren: Zijde heeft een hydraterende werking
  • Ook is het warmte regulerend, ideaal voor zowel nacht zweten als koukleumen
  • Zijde is anti allergischanti bacterieel en anti statisch
  • Zijde voelt zacht en luxe aan en slaapt heerlijk

 

Linnen

Wat is linnen?

Linnen is een natuurproduct en afkomstig van de vlasplant. Alle delen van de vlasplant kunnen gebruikt worden. Van de zaden maakt men olie voor kleuren, verven, cosmetica en vloerbedekkingen.  Maar primair is vlas natuurlijk bekend als de grondstof voor een bijzonder weefsel.

Vlas is een van de weinige natuurlijke vezels die nog op grote schaal in West-Europa worden verbouwd: jaarlijks wordt vlas geteeld op een oppervlakte van 85.000 ha. De weersomstandigheden in onze contreien zijn ideaal voor het verbouwen van vlas. Het feit dat de vraag naar linnen wereldwijd toeneemt, betekent ook dat het verbouwen van vlas een lucratieve aangelegenheid is.

De groeicyclus van de vlasplant is kort. Tussen het zaaien in maart en de oogst in juli verstrijken amper 100 dagen.

Oogsten: Om het gewas maximaal te benutten wordt vlas niet gemaaid, maar met wortel en al geoogst.
Drogen: Na de oogst wordt het vlas in hagen opgesteld om te drogen. Als de planten droog zijn worden de zaden verwijderd (repelen)
Roten en keren: Na het drogen wordt het vlas blootgesteld aan vocht om de pectine af te breken die de vezels bijeenhoudt. In het verleden rootte men het vlas in rivieren, vooral in de Leie, waardoor de vlasvezels een fraaie gouden gloed kregen. Om ecologische redenen wordt het vlas tegenwoordig geroot door het uit te spreiden over het veld, waar het gedurende enkele weken wordt blootgesteld aan regen, dauw en zonneschijn.
Zwingelen en hekelen: Gedurende deze mechanische processen worden de vezels gescheiden van het stro. Korte vezels (de lokken) worden gebruikt voor het spinnen van touw en grove garens; de fijne, lange vezels (het lint) leveren uiteindelijk het fijnste linnengaren op.
Spinnen: Spinnen is het uitrekken van lange of korte vezels tot "lint" dat in een bepaalde richting wordt getwijnd om de vezels te verbinden. De linten worden vervolgens met de spinmachine tot garens van verschillend gewicht en dikte gesponnen. Fijne vezels worden "nat" gesponnen, wat zorgt voor een glad en glanzend aspect. De korte touwvezels worden "droog" gesponnen, hetgeen een minder regelmatig, pluizig garen oplevert.
Weven, bleken en verven: Alvorens men tot weven overgaat, worden de garens gecontroleerd op stevigheid, gelijkmatigheid en soepelheid. Deze inspectie laat slechts geringe afwijkingen toe vanwege de hoge snelheid van de moderne weefgetouwen.

Na het weven wordt elke meter stof gecontroleerd en op kwaliteit getest. Als het weefsel niet in zijn ruwe staat verwerkt wordt, gaat het naar de afwerking afdeling waar het een bleek- of verfproces ondergaat. Het bleken van linnen vereist een bijzondere vakkennis. Enerzijds moet men voldoende chemicaliën gebruiken om alle pectineresten en bastdeeltjes te verwijderen, anderzijds mag dit proces niet de structuur van de vezels zelf aantasten. Na het bleken of verven krijgt het linnen vaak nog een behandeling om het kreukvrij of onderhoudsvriendelijk te maken.

Linnen is de sterkste natuurvezel en is daardoor erg slijt en scheur vast. Hoe vaker men het gebruikt, hoe zachter en sterker het wordt.

Het is een duurzaam product. Voor de productie van linnen wordt 5-20 keer minder water en energie gebruikt dan bij de productie van andere stoffen. Verder zijn ze biologisch afbreekbaar en recyclebaar en uiteindelijk afbreekbaar in de natuur.

Om al deze redenen biedt linnen onbeperkte creatieve mogelijkheden en jarenlang gebruiksplezier. Beddengoed van puur linnen is weer volop in de mode, omdat linnen een natuurlijke ventilatie heeft waardoor het in de zomer koel en in de winter warm aanvoelt, daarbij is linnen niet statisch en hypo-allergeen.

Een met linnen gedekte tafel gaat nooit vervelen door de unieke glans en natuurlijke kleuren die linnen heeft. Omdat linnen van nature niet pluist wordt het ook veel toegepast als keukenlinnen. Wanneer u eenmaal een linnen theedoek heeft gebruikt wilt u nooit meer uw glazen met iets anders drogen!

 

Tricot

Wat is tricot?

Tricot is een stof van fijn breiwerk dat van elk willekeurig garen kan zijn gemaakt, dus zowel van wol en katoen als van nylonrayon en dergelijke. De machinale vervaardiging van tricot geschiedt op breimachines. Bij het handmatig breien maakt men gebruik van de tricotsteek. De industrie die tricot vervaardigt, wordt tricotage-industrie genoemd. Zij is een onderdeel van de textielindustrie.
Tricot heeft meer rek en is elastischer dan weefsel, dankzij de breisteek.

De term tricot wordt ook gebruikt voor het kledingstuk dat uit de stof tricot is vervaardigd; vaak betreft het ondergoed, badkleding, truien, T-shirts, vesten en dergelijke.

Omdat de tricotsteek sterk krult wordt een breiwerk in tricotsteek aan onder- en bovenzijde vaak afgewerkt door een boordsteek.

 

Polyester

Wat is polyester?

Polyester wordt versponnen tot filament door smeltspinnen. Deze filamenten worden daarna vaak getextureerd om een grotere volumineusheid te verkrijgen. Tegenwoordig kan men vrij goed natuurlijke structuren imiteren, maar heel vaak wordt Polyester gebruikt in een mening met een natuurlijke verzel.

Eigenschappen van Polyester:

  • Polyester stoffen zijn makkelijk te onderhouden en behoorlijk slijtvast.
  • Het is een synthetische vezel.
  • Deze stoffen zijn goed bestand tegen vochtige ruimtes [komen niet snel zwarte plekken in en rekken niet zo uit als katoen].
  • Het heeft een laag krimppercentage.
  • Het verkleurt minder snel dan katoen.
  • Het is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
  • Het droogt snel.
  • Het is bijna altijd zelf wasbaar.
  • Elektrostatische oplading mogelijk.

Voile

Wat is voile?

Voile is een lichtgewicht, pure stof gebruikt voor kleding en gordijnen. De naam is het Franse woord voor "sluier" en de goed draperen stof kan zijn, en is geweest, gebruikt om de bruiloft sluiers maken. Zijde, rayon en katoen zijn de drie belangrijkste variëteiten, maar kant stof bestaat ook.

Kant gemaakt van voile is een met de hand gesneden, en kan wit of beige of geverfd in vele verschillende kleuren zijn. Het heeft open ruimtes knip tussen de kant stof. Dit kant is een soort van katoen voile, dat is populair voor tafelkleden en stoffen verkocht door de bout. Sommige heeft rijke borduurwerk accenten, is het vaak uit Afrika geïmporteerd.

Katoen voile wordt gebruikt om lingerie, babykleding, blouses en rokken te maken. Het is ook populair voor het maken van romantische zuivere gordijnen die het zwembad op de vloer. Het lijkt heel erg op gaas en is de zomer gewicht en luchtig. Sommige toppen gemaakt van deze stof, zoals blouses sommige dichter, voorzien van voile kant als decoratieve accenten.

Zijde voile is de moeilijkste soort te snijden en te werken met als het is glad van structuur. Het is ook erg luxe en is ook bekend als zijde chiffon. Een pure bloemenprint jas om te dragen over een mouwloze top of jurk is een klassieke en populaire kledingstuk te naaien van zijde materiaal.

Rayon voile is zeer verschillend van zijde als het heeft een crêpe-achtige textuur. Gerimpelde rayon materiaal is een populaire en praktische keuze voor het naaien van een reis kledingkast. Sarongs en pareo's, of rechthoekige stukken stof verzamelden zich bij de taille voor badpak cover-ups, zijn vaak reizen maakt gebruik van de stof.

Soms polyester wordt toegevoegd aan, zoals voor sommige soorten gordijnen voile. De meeste gordijnen gemaakt van dit materiaal zijn ofwel puur katoen of katoen polyester mix. Geen kwestie welk type wordt gebruikt voor kleding of voor tafelkleden of gordijnen, is het nog altijd gordijnen ook.

 

Tule

Wat is tule?

Tule is het type van mesh textiel gemaakt van zijde, rayon, nylon of soms katoen. Het wordt vaak gesteven, zodat het stijf zal zijn. Er zijn veel toepassingen voor tule, met de meest bekende welzijn sluiers, tutu's en bruidsjurken. Tule geleverd in een breed scala van kleuren, en kan gemakkelijk worden geverfd om de kleur te veranderen. Het is gemakkelijk verkrijgbaar bij de meeste stoffen winkels.

De naam van deze textiel is afkomstig van Tulle, een stad in het zuidelijke centrale regio van Frankrijk. Tule stond bekend als een centrum van kant en zijde productie in de 18e eeuw en het begin van tule wordt verondersteld te hebben in deze Franse stad. Dit type van de verrekening is bekend eerder in ballet kostuums in Parijs te zijn verschenen dan in de meeste andere landen, wat erop wijst dat dit product meer direct beschikbaar in Frankrijk zou zijn geweest dan elders.